Yogavormen

Krya yoga

Krya yoga

In het Sanskriet betekent Kriya: Kri (alle activiteiten, alle acties, alle handelingen) en ya (ziel, ook wel de bron van het handelen). Kriya Yoga maakt onderdeel uit van Raja Yoga, waarbij je zogenaamde Kriya’s uitvoert. Dit is een combinatie van verschillende fysieke oefeningen en meditatie- en ademhalingstechnieken, die uiterst effectief zijn. Deze vorm van yoga creëert rust in jezelf, waarbij je je bewuster wordt van al je handelingen en in welke kwaliteit je al je activiteiten doet. Komen die vanuit ziel, dus vanuit stilte, rust en aanwezigheid, of ben je in een drive, met je aandacht ergens anders?

Wat is Krya yoga?  

Kriya yoga is een praktische en uitgebalanceerde vorm van yoga, die Hatha Yoga, Karma Yoga, Raja Yoga en Bhakti Yoga combineert. De verschillende essenties van deze yogavormen komen tezamen in Kriya yoga. Je zou het als een specifieke techniek kunnen zien, die de subtiele energie in het lichaam aanwakkert. Je voelt je aan de kant opgeladen als je kriya yoga doet, en je ervaart meer rust. Het ondersteunt je om los te komen van de wereld, van je overtuigingen en plaatjes die je hebt, maar ook van je eigen ‘ik’, je ego, en eventuele lichamelijke belemmeringen.

Eenheid door Kriya yoga

Yoga betekent eenheid, en dat is wat je gaat ervaren als je langere tijd kriya yoga doet. Door je te concentreren op dit moment en op dat wat je aan het doen bent, wordt deze eenheid tot stand gebracht. Door Kriya Yoga word je eraan herinnert dat je meer bent dan mens, en kom je in contact met je innerlijke zelf, de ziel. Vanuit deze bron mag uiteindelijk al ons handelen voortkomen, waarbij het niet lang om ons als persoon gaat, maar om het grotere geheel. Met behulp van de meditatietechnieken die onderdeel uitmaken van Kriya Yoga leer je de kracht van observeren en zal je merken dat je je minder laat meeslepen door externe factoren en materiële bestaan. Doordat we het leven te veel absorberen, ervaren we stress. Kriya Yoga helpt je om stress te verminderen en dichter bij jezelf te blijven.

Het doel van Kriya Yoga is om bij de ziel te komen

Kriya Yoga is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde ademhalingstechnieken, waarbij je leert om de adem onder controle te brengen, en daarmee de continue gedachtestroom, waar we allemaal weleens last van hebben. Het is een vorm van yoga die ervoor zorgt dat je bewuster in het leven staat, je ontdekt dat je niet je gedachten bent, en het mogelijk is om los te komen van de beperkingen die we onszelf opleggen. Door regelmatig Kriya Yoga te beoefenen, zal je merken dat je steeds meer je intuïtie gaat volgen en gaat luisteren naar je innerlijke stem.

Wat zijn de voordelen van Kriya Yoga?

  • Betere conditie
  • Meer concentratie
  • Meer efficiëntie in je werk
  • Makkelijker besluiten nemen
  • Meer harmonie met je omgeving
  • Meer energie
  • Meer zelfvertrouwen

Voor wie is Kriya Yoga?

Kriya yoga bestaat uit eenvoudig te leren fysieke oefeningen en ademhaling- en meditatietechnieken. Deze vorm van yoga kan door jong en oud gedaan worden, ook als je nog maar net start met je yoga avontuur. Het is een yoga die makkelijk te integreren is in je dagelijkse leven en je veel handvatten geeft die je kan gebruiken als je bijvoorbeeld stress ervaart. Voor iedereen die wat meer rust wil ervaren en op een zielvolle manier in het leven wil staan, is een Kriya Yoga zeker de moeite waard om te proberen.