Yogavormen

Kundalini yoga

Kundalini Yoga

Kundalini yoga wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd, of bewustzijns yoga. Het is een actieve vorm van yoga, waarbij meteen wordt ervaren wat de oefening doet, en het helpt je om je flexibiliteit te verbeteren. Het is een yogavorm die steeds bekender wordt bij het grotere publiek en ook steeds vaker wordt aangeboden bij yogascholen. Het is een heel krachtige vorm van yoga, waarbij het in tegenstelling tot veel andere yogavormen minder om de asana’s (yoga houdingen) gaat. Bij kundalini yoga draait het voornamelijk om ademhalingstechnieken, het zingen van mantra’s (chanting) en meditatie: een verdiepende combinatie om je bewustzijn te vergroten.

 

De achtergrond van Kundalini yoga

Kundalini yoga, een oude yoga techniek, is vanuit de Sikh traditie mondeling doorgegeven en in de jaren zestig overgebracht naar het westen door Yogi Bhajan. Deze vorm van yoga zou de westerse mens helpen met typisch westerse problemen, zoals materialisme, individualisme en egoïsme. Kundalini betekent in het Sanskriet ‘de opgerolde’ en in afbeeldingen wordt de energie vaak voorgesteld als een opgerolde slang, die via de wervels omhoog kruipt. De leer van Yogi Bhajan gaat er vanuit dat energie die ligt opgeslagen in het staartbeen door middel van oefeningen via de wervelkolom naar boven wordt geleid. Kundalini yoga is er niet op gericht om deze energie in één klap op te wekken, maar om het op gecontroleerde wijze te laten stromen, in een veilige omgeving.

Hoe beoefen je Kundalini yoga?

De dynamische asana’s die tijdens een kundalini yogales worden beoefend zijn niet ingewikkeld, maar volgen elkaar wel in snel tempo op. Deze snelheid, gecombineerd met ademhalingstechnieken (pranayama), zorgt ervoor dat je chakra’s (energiecentra) worden geopend en de kundalini energie die in je lichaam ligt opgeslagen weer vrijkomt. Dit proces wordt versterkt door het zingen van mantra’s. Wat maakt kundalini yoga zo bijzonder? Doordat de latente kracht van het zenuwstelsel (kundalini) wordt opgewerkt door je op de energiecentra te concentreren, is het effect ervan direct voelbaar. Ook na afloop van een kundalini les kan je de vrijgekomen energie nog lang door je lichaam voelen stromen. Een goede energieboost dus, waardoor je weer met frisse moed er tegenaan kunt.

Voordelen van kundalini yoga

Kundalini yoga heeft net als alle andere yogavormen veel voordelen. Deze vorm van yoga maakt je niet alleen op korte termijn energieker en bewuster, maar als je het regelmatig beoefent, zal je ook merken wat het op spiritueel en praktisch niveau met je doet. Via dynamische kriya’s, meditaties, chanting, mantra’s en pranayama (ademhalingsoefeningen) werk je aan het verbeteren van je flexibiliteit, zowel van lichaam als geest. Het voert gifstoffen af en zorgt voor diepe ontspanning. En ja, kundalini yoga heeft nog meer voordelen:  

  • Je wordt er vrolijker van
  • Het heeft een helende werking
  • Je gaat meer stralen
  • Je voelt je zelfverzekerder
  • Je ontwikkelt je intuïtie
  • Het verbetert je weerstand en daarmee je gezondheid
  • Meer zelfinzicht en bewustwording
  • Je komt meer in contact met je innerlijke wijsheid
  • Je krijgt inzicht in je emotionele blokkades en angsten

Voor wie is kundalini yoga geschikt?

In principe is kundalini yoga voor iedereen geschikt, ook al gaan er hier en daar wat wilde verhalen de ronde. Een veel voorkomende vraag die aan Google gesteld wordt is of kundalini yoga gevaarlijk is. De energie die tijdens een kundalini les wordt opgewerkt, zou volgens sommigen gevaarlijk kunnen zijn. Als je chakra’s niet op de juiste manier geopend worden, kan er namelijk teveel energie tegelijk vrijkomen. Het is belangrijk dat het goed wordt uitgevoerd en dat je een les volgt bij een ervaren yogadocent. Kundalini yoga is zoals eerder benoemd de yoga van het bewustzijn en het doorgronden van onderliggende processen. Dit kan betekenen dat bepaalde emoties of blokkades aan het licht komen. Het is dus belangrijk dat het goed wordt beoefend. Kundalini yoga is gericht op spirituele groei en heling, waarbij je jouw eigen unieke kanten ontdekt. Heb je nog nooit yoga gedaan? Dan is het wellicht verstandig om eerst een andere yogavorm, zoals Hatha yoga, te doen, voordat je een kundalini les volgt.

Wil je weten of er bij jou in de buurt kundalini yoga wordt gegeven? Klik dan hier om te kijken bij welke yogaschool je terecht kunt.