Yogavormen

Power yoga

Power yoga

Het is inmiddels een populaire vorm van yoga die een vast onderdeel uitmaakt van het groepslessen aanbod in sportscholen: power yoga. Maar ook bij yogascholen is deze krachtige en dynamische vorm van yoga, die is afgeleid van Ashtanga yoga, populair. Power yoga is een vrij nieuwe yogastijl uit de jaren ’80, waarbij kracht, actieve inspanning en dynamiek voorop staan. Het heeft veel weg van een flinke workout, die met name onder sporters populair is. Er wordt soms getwijfeld of power yoga nog wel met yoga te maken heeft, maar dat is een discussie die we hier niet gaan voeren. Feit is: power yoga maakt je sterker en leniger, je krijgt er een betere conditie van en je hoeft niet veel kennis van of over yoga te hebben. Voor mensen die wat minder behoefte hebben om het spirituele pad te bewandelen een welkome vorm van yoga. 

Leuk weetje..

In de jaren ‘30 kreeg yogi Tirumulai Krishnamacharya de opdracht van de prins van de Indiase stad Mysore om een krachtigere yogavorm te ontwikkelen. Zo gezegd, zo gedaan en power yoga was geboren. Het resultaat: een fitte Indiase prins die weer in balans was. In de jaren ‘80 werd power yoga een ware hit, met name in Amerika, waar ook de naam is ontstaan. Beryl Bender Birch en Bryan Kest worden gezien als de grondleggers van deze stijl van yoga. Sinds die tijd is deze vorm van yoga steeds populairder geworden, met name onder sportfanaten.

Beryl Bender Birch schreef het boek ‘Power Yoga’ en gaf zelf Ashtanga yoga in New York. Het viel haar op dat hardlopers en atleten zo verkrampt waren dat ze niet in de houdingen konden komen. Ze heeft de Ashtanga yogales dusdanig aangepast zodat ook deze atleten aan de slag konden. Ze noemde het eerst ‘Rekken en versterken voor atleten’, later noemde ze deze yogastijl ‘yoga voor atleten’. Uiteindelijk werd het dus Power Yoga genoemd.

Wat is power yoga?

Power yoga bestaat uit krachtige oefeningen die je continu herhaalt, waarbij je via verschillende ademhalingstechnieken leert hoe je ademhaling kan bijdragen aan je lichamelijke inspanning. Door de herhaling van de oefeningen en het op een bewuste manier ademhalen, kom je in een fijne flow terecht. Veel van de houdingen die je doet, vinden staand plaats. Dit betekent dat je veel je beenspieren gebruikt. Hierdoor verbruik je veel energie, waardoor je hart nog harder aan de slag moet. De houdingen veranderen vrij snel achter elkaar. Waar je bij Hatha Yoga langer in een houding staat of zit, worden de houdingen bij Power Yoga maar enkele seconden vastgehouden.

Als je nog twijfelt of yoga te zweverig en rustig voor je is, dan zal je door een power yoga les te doen, ervaren dat dit niet het geval is. Ook al mist deze vorm van yoga de basis elementen van de traditioneel yoga filosofie, Samgaia vindt het belangrijk om alle vormen en soorten van yoga op dit platform te benoemen en helder te vertalen naar de consument. Yoga is net als alles in het leven in beweging en aan verandering onderhevig.

Voor wie is power yoga?

Power yoga is een mooie start voor die mensen die net wat fanatieker en sportiever zijn, aan hun conditie willen werken, zich bewuster willen worden van hun adem en wellicht op den duur willen overstappen naar Ashtanga yoga. Power yoga is niet zo streng in het volgen van vaste series, zoals bij Ashtanga yoga, maar in stijl wel net zo krachtig. Het is voor iedereen die op zoek is naar een actieve vorm van yoga waarbij je conditie echt op de proef wordt gesteld.

Wat zijn de voordelen van Power Yoga?

Net als alle andere vormen van yoga heeft ook power yoga zijn eigen specifieke voordelen:

  • Het vergroot je uithoudingsvermogen
  • Je wordt leniger en krachtiger
  • Door de focus op het bovenlichaam ga je letterlijk steviger staan
  • Het vergroot je concentratie
  • Het zorgt voor meer ontspanning
  • Afvalstoffen worden afgevoerd doordat je zweet
  • Je verbrandt meer calorieën dan andere vormen van yoga.

Ben je op zoek naar een power yoga les bij jou in de buurt? Samgaia helpt je graag verder.