Yogavormen

Raja Yoga

Raja yoga

Raja yoga wordt ook wel de koninklijke yoga of de koninklijke weg naar zelfrealisatie genoemd, met andere woorden: volledig jezelf zijn. In de term raja-yoga staat raja voor 'koninklijk' en yoga voor 'vereniging' of 'eenwording'. Wie deze vorm van yoga beoefent, bewandelt dus de 'koninklijke weg'. Raja yoga bevat een combinatie van hatha yoga, bhakti yoga, jnana yoga, karma yoga en matra yoga. Het is de meest authentieke vorm van fysieke en mentale yoga uit India gebaseerd op de yoga sutras van Patanjali. Als je het pad van de praktische yoga wil bewandelen en klaar bent om jezelf te ontwikkelen op emotioneel, spiritueel, moreel, fysiek en mentaal niveau en je bewustzijn wilt vergroten, is raja yoga zeker iets voor jou. 

De basis voor Raja Yoga ligt bij de grondlegger van yoga, Patanjali, die ook wel de vader van de yoga wordt genoemd. Hij leefde twee eeuwen voor Christus. Het boek de Yoga Sutras van Patanjali is de basisliteratuur voor yoga beoefenaar en yoga student. In dit boek wordt het achtvoudige pad aangegeven als richtlijn voor bestudering. Raja yoga volgt het achtvoudige pad van Patanjali en de Raja yoga lessen bestaan uit verwijzingen naar deze klassieke Sanskriet literatuur. De nadruk ligt hierbij op het in de praktijk brengen van deze acht stappen. Zoals met alles in het leven gaat het bij yoga ook om de ervaring en wat we zelf dagelijks leven. De yogalessen zijn hierbij een ondersteuning.

Waar sommige yoga vormen puur voor de fysieke oefening worden gedaan, richten andere yoga stijlen zich op het emotionele en spirituele lichaam in plaats van het fysieke lichaam. Raja yoga is ontworpen om beide te bevorderen, maar heeft een specifieke focus op de emotionele en spirituele ontwikkeling.

Raja Yoga is gebaseerd op het ‘Achtvoudig pad van Yoga’ en richt zich voornamelijk op meditatie en ademhalingstechnieken. Dit pad bestaat uit:

 1.   Yama – betekent controle; het opgeven van niet wenselijke gewoontes en patronen 
 2.   Niyama – betekent niet-controle; het aanleren van nieuwe, wenselijke en constructieve patronen
 3.   Asana’s – de fysieke yoga houdingen, die gezondheid en vitaliteit bevorderen
 4.   Pranayama- adem of levensenergie; oefeningen voor de ademhaling
 5.   Pratyahara – het naar binnen richten van de zintuigen
 6.   Dharanaconcentratie; het vermogen om de aandacht te kunnen houden bij een onderwerp
 7.   Dhyana – meditatie, ook wel het eenpuntig kunnen richten van de aandacht
 8.   Samadhi – betekent eenheid; hierbij gaat het om contemplatie, ook wel hogere meditatie, waarbij voorbij mentale begrenzingen wordt gegaan.

 Yoga is het beheersen van de geest, zodat deze geen enkele vorm aanneemt

 Voordelen van Raja Yoga

Net als alle yoga vormen biedt ook Raja Yoga meerdere voordelen:

 • Balans tussen fysiek en mentaal
 • Verbeteren fysieke en emotionele gezondheid
 • Souplesse, balans en kracht via de fysieke houdingen
 • Adam beheersing
 • Naar binnen trekken van de zintuigen
 • Vergroten van aandacht, geheugen en concentratie
 • Meditatie in stilte
 • Diepe ontspanning
 • Zelfinzicht en bewustwording
 • Verbetert kwaliteit van slaap 

Voor wie is Raja Yoga geschikt?

Raja Yoga is in principe geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde yoga beoefenaars en vormt een mooie introductie voor hen die geïnteresseerd zijn de filosofie en achtergronden van yoga. Raja Yoga bevat zowel fysieke yoga als mentale yoga en leert je om je meer te verbinden met wie je werkelijk bent. Je wordt je bewust dat je niet je lichaam, emoties en gedachten bent, maar dat je die wel nodig hebt om jezelf werkelijk te leren kennen.

Ben je op zoek naar een Raja yoga les bij jou in de buurt? Samgaia helpt je graag verder.