Yogavormen

Restorative yoga

Restorative yoga of herstellende yoga 

Als we lange tijd met 150 kilometer per uur door het leven razen en de stopborden aan de kant van de weg negeren, laat het lichaam steeds luider van zich horen en kan het voor een stopmoment zorgen. Oververmoeidheid, stress, spanning, burn-out klachten of andere fysieke klachten zijn uitingen van het lichaam dat aangeeft: mag het wat rustiger en met wat meer aandacht voor mij? Herstellende yoga, ook wel restorative yoga genoemd, waarbij de nadruk op ontspannen ligt, kan je ondersteunen om meer in contact te komen met je lichaam. Bij de houdingen van restorative yoga ligt de nadruk op het openen van het lichaam en het loslaten  van diep opgeslagen spanning en emoties. 

Restorative yoga: ont-prikkelen, ont-moeten, loslaten en overgave

Lange tijd te hard werken, de zorg voor een gezin met jonge kinderen, een studie, het verzorgen van een partner of familielid; er zijn fases in ons leven die veel van ons vragen, waarbij we vaak over de grenzen van ons eigen lichaam gaan. Er komt een punt dat het lichaam moet herstellen en wat extra zorg nodig heeft. Restorative yoga helpt hierbij. Het is een rustige, herstellende en ondersteunende yogavorm die ook wel herstel yoga of blessure yoga wordt genoemd. De les bestaat uit lichte ontspannende yoga oefeningen, waardoor opgeslagen emoties het lichaam kunnen verlaten. Een van de belangrijkste kenmerken van restorative yoga is het gebruik van ‘props’, materialen, zoals rolletjes, meditatiekussens, dekens, oogkussentjes, blokken, strips, riemen en bolsters.

Door het gebruik van dergelijke materialen is het makkelijker om in een houding te komen en je hieraan over te geven. Heb je weleens last van controle? Dan zijn deze houdingen een mooie manier om dit wat meer los te laten. Het gaat om ontspanning vinden in de inspanning. Tijdens een restorative yoga les worden er veel zittende en liggende yoga houdingen gedaan. Door het gebruik van de props creëer je een houding die helemaal past bij jouw lichaam en bij wat je in het moment nodig hebt. Eenzelfde houding zal er dus bij iedereen net even anders uitzien. Je blijft tussen de 3 en 20 minuten in een houding, afhankelijk van de houding en jouw lichaam.

Voordelen restorative yoga

 • Meer vertrouwen in het lichaam
 • Preventieve werking op blessures
 • Werkt krachtig op het herstel van het immuunsysteem
 • Verlengd de spieren
 • Geeft meer energie
 • Stimuleert de bloedcirculatie
 • Soepelere spieren en gewrichten
 • Corrigeert de wervelkolom
 • Versterkt de lage- en hoge rugspieren
 • Ondersteunt bij de stabilisatie van bekken, schouders en nek
 • Brengt diepe ontspanning teweeg

Voor wie is restorative yoga geschikt?

Restorative yoga is in principe voor iedereen geschikt en in het bijzonder voor mensen die starten met yoga en/of herstellende zijn van een blessure, operatie, ziekte of last hebben van stress of een burn-out. De nadruk ligt op het verminderen van rugklachten, de spieren op lengte brengen en gewrichten versoepelen. Heb je nog nooit aan yoga gedaan? Dan is herstellende yoga zeker een yogavorm om mee te starten. Je leert bewust de aandacht naar binnen te richten en het lichaam van binnenuit te observeren.

Ben je op zoek naar een restorative yoga les bij jou in de buurt? Laat Samgaia jou inspireren!