Yogavormen

Vinyasa flow

Vinyasa flow yoga / Vinyasa Easy Flow Yoga

Vinyasa Yoga is een vloeiende, dynamische en krachtige vorm van yoga, ook wel Vinyasa Easy Flow genoemd, met een variatie van yoga houdingen (asana's) om het lichaam en de geest te versterken. Vinyasa betekent 'verbinding van beweging en ademhaling'. Deze yogastijl stamt af van Ashtanga yoga. Vinyasa Flow yoga is een samenspel van yogahoudingen met ademhalingstechniek, waarbij je vloeiend door de houdingen heen beweegt, terwijl je fysieke kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit opbouwt. Heb je last van piekeren? Vinyasa Flow Yoga kan piekeren verhelpen en je onzekerheid verminderen. En het is ook flink zweten tijdens de les.

Vinyasa Yoga is net als Ashtanga yoga erg dynamisch, al is een van de grote verschillen dat binnen de Ashtanga Yoga, houdingen (Asana’s) in vaste series achter elkaar uitgevoerd worden. Dit is bij Vinyasa yoga geen vereiste, al kan dit wel voorkomen, zoals bij de Zonnegroet. Dit is een typisch voorbeeld van een serie dynamische bewegingen waarbij de ademhaling centraal staat. Andere stromingen met veel krachtige yogahoudingen zijn Power Yoga en Prana Yoga, die allen ontstaan zijn vanuit Ashtanga yoga.

Tijdens een Vinyasa les komt er veel energie vrij omdat je beweegt op de adem en soms uitdagende yogahoudingen doet.  Een les start meestal wat rustiger met een warming-up, gevolgd door een flow (een serie Asana’s) die drie keer wordt herhaald: de Vinyasa krama. Hiermee wordt opgebouwd naar de ‘piek’ van een les. Vervolgens is het tijd voor een cooling down, om af te sluiten met savasana. Bij Vinyasa yoga wordt veel gebruik gemaakt van de Bandha’s: het op slot zetten van een bepaald gebied door middel van druk, samentrekking en kracht op de spieren. De stijl van ademhaling tijdens de les heet Ujiay, ook wel oceaan ademhaling, die hoog in de borstkas ligt. De langzame cyclus van inademen biedt de yoga beoefenaar een kalmerend focuspunt, waardoor piekeren tot de verleden tijd behoort.

Voordelen van Vinyasa yoga

 • Je krijgt meer energie
 • Ontwikkeling spierkracht
 • Bevordert het kwijtraken van afvalstoffen
 • Meer focus en gerichte aandacht
 • Betere doorbloeding van lichaam en hersenen
 • Brengt rust en ontspanning
 • Vermindert onzekerheid
 • Verhelpt piekeren
 • Meer contact met je lichaam
 • Je huid krijgt een gezonde glans
 •  Meer zelfinzicht en bewustwording

Voor wie is Vinyasa Flow Yoga geschikt?

Vinyasa yoga is voor iedereen die houdt van een fysieke uitdaging en niet vies is van een beetje zweten. Als je de nadruk wil leggen op het verbeteren van kracht- en uithoudingsvermogen, dan is vinyasa yoga zeker een aanrader. Ook als je erg onrustig bent in je hoofd en last hebt van piekeren, kan deze vorm van yoga goed helpen om wat minder in je hoofd te zitten en wat meer te verbinden met je lichaam. Dit komt omdat de wat zwaardere en dynamische oefeningen meer aandacht en inspanning vragen.