Yogavormen

Yin yoga

Yin Yoga

Yin Yoga is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het aanbod van lessen bij yogascholen. Het is een rustige, versterkende en verstillende vorm van yoga die helpt om stress te verminderen en zelfacceptatie bevordert. Niet gek dus, dat deze yogavorm steeds vaker gegeven wordt. Tijdens een Yin yogales heb je de tijd en ruimte om een diepe ontspanning te voelen en ervaren. Voor mensen die in hun dagelijkse leven met veel druk en stress te maken hebben, is Yin yoga een ondersteunende vorm van yoga. Het gaat bij deze yoga niet om intensief bewegen, maar om je grenzen te verkennen en te onderzoeken waar je mogelijkheden liggen. Alle tijd voor je lichaam dus, waardoor je hoofd even op non actief wordt gezet. 

Yin yoga: even wat minder doen

Velen van ons staan continu in de ‘doen’ stand en gaan van de ene activiteit naar de volgende activiteit. Het fijne van Yin yoga is dat je even niets hoeft te doen. Niets? Nou ja, bijna niets. Dit kan in het begin best een uitdaging zijn, omdat we gewend zijn om bezig te zijn. Juist door even niets te doen en te proberen, gebeurt er van alles. Tijdens een Yin Yogales blijf je gemiddeld wat langer in een houding dan bij andere yogavormen. Hierdoor heb je meer tijd om je lichaam te voelen, te observeren hoe het met je gaat en te onderzoeken waar je grenzen liggen. Er wordt gewerkt op de diepere lagen van de spieren, botten en meridianen. Yin Yoga is een meditatieve vorm van yoga en heeft een rustgevend effect. Het leert je dat je niet altijd iets hoeft te doen om iets te bereiken. De houdingen worden zittend of liggend uitgevoerd.

Yin yoga: waar komt het vandaan?

De grondlegger van Yin yoga is de Amerikaan Paul Grilley, die sinds 1980 onderwijst in yoga en anatomie. Hij baseert zijn theorie op de onderzoeken en geschriften van Hiroshi Motoyama, een yogi en wetenschapper uit Tokio, die veel weet over energiebanen en acupunctuur. Ramkema was een van de eersten die Yin Yoga in Nederland gaf. Sinds zijn veertiende beoefent hij al yoga en volgde bij Grilley zijn opleiding tot Yin yogadocent. 

Yin yoga: spieren en bindweefsel

Bij Yin Yoga gaat het erom dat je je spieren zoveel mogelijk loslaat, waarbij de focus ligt op het bindweefsel en de gewrichten. Bindweefsel is een vorm van weefsel dat onderdeel uitmaakt van alle organen van het lichaam en heeft een beschermende, verbindende en verzorgende functie. Een belangrijk effect van Yin Yoga is het versterken van het bindweefsel. De lessen richten zich op het creëren van ruimte in je bindweefsel en je gewrichten. Als je een houding langer vasthoudt en niet veel beweegt zoals bij andere yogalessen, bereik je het wat stuggere bindweefsel. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.

De voordelen van Yin Yoga 

  • Je gaat er lekkerder van slapen
  • Het bevordert zelfacceptatie
  • Werkt gunstig op je energiehuishouding
  • Verbetert je immuunsysteem
  • Het werkt stress verminderend
  • Versterkt je bindweefsel
  • Je gaat lekkerder in je vel zitten
  • Zorgt voor meer balans

Is Yin Yoga geschikt voor mij?

Yin Yoga is geschikt voor iedereen die wat extra ontspanning en rust in zijn hoofd kan gebruiken. De houdingen zijn niet belastend en kan je aanpassen aan de behoeftes van jouw lichaam. Yin Yoga is in het bijzonder geschikt voor mensen die de gewrichten en het bindweefsel in hun bekken en rug veel belasten. Denk hierbij aan mensen die een zittend beroep hebben. Yin Yoga kan een mooie aanvulling zijn voor mensen die hardlopen, zwemmen of een andere actieve sport doen.