Yogavormen

Yoga Bikram

Bikram yoga

In een bloedhete ruimte yoga doen, zo zou je Bikram Yoga kunnen omschrijven. Deze fysieke vorm van yoga die valt onder de groep hot yoga, legt de nadruk op ontgiften, waarbij de ruimte tot wel veertig graden is verwarmd. Lekker zweten dus. Bij Bikram Yoga doe je 26 Hatha Yoga oefeningen en twee ademhalingsoefeningen tijdens een zestig of negentig minuten durende les. Deze yoga soort is met name goed voor de afvoer van afvalstoffen en het ontspannen van je spieren. Daarnaast is het ook een goede workout en bouw je aan je conditie. Met name tijdens de wat koudere en donkere wintermaanden is Bikram Yoga een fijn alternatief en welkome afwisseling. 

Wat is Bikram yoga? 

Zoals elke yogavorm uit een serie van houdingen bestaat, heeft Bikram Yoga zich toegelegd op een vaste serie die in een verwarmde omgeving wordt uitgevoerd. Elke les is dus hetzelfde, waardoor het eigenlijk één lange meditatie in beweging is. Deze vorm van yoga is ontworpen door Bikram Choudhury, afkomstig uit India, waar ze gewend zijn aan de hitte. De yoga serie heeft hij zo ontworpen, dat het lichaam zich van binnenuit herstelt en het soepeler en sterker wordt. Door de warmte en de hoge luchtvochtigheid (40 procent) wordt je lichaam flexibel, waardoor je blessures voorkomt. Fijn dus voor mensen die naast het beoefenen van yoga aan andere sporten doen. Bikram Yoga werd razend populair in Amerika en is toen overgewaaid naar Nederland, waar inmiddels veel yogascholen deze vorm van yoga aanbieden.

Bikram yoga vs. hot yoga

Bikram yoga is niet hetzelfde als hot yoga, maar valt wel onder de zogenaamde hot yoga vorm. Het grote verschil is dat de lucht vochtig is bij Bikram yoga. Bij hot yoga is er sprake van ‘zonnewarmte’ door infrarood verwarming. Hierdoor kan het lichaam op een natuurlijke manier opwarmen. Alleen de scholen/docenten die officieel gecertificeerd zijn door Bikram Choudhury, mogen deze naam dragen en de unieke serie van 26 houdingen en 2 ademhalingsoefeningen doceren. Bij Bikram Yoga is het flink zweten geblazen en is het belangrijk dat je voldoende water drinkt. Overmatig zweten veroorzaakt door hete lucht en vochtige omstandigheden kan leiden tot dehydratie. Ook bestaat het risico op hyperthermie, wat oververhitting van het lichaam betekent. De symptomen zijn misselijkheid, duizeligheid, flauwvallen en mogelijk hitteberoerte. Daarom is een sterke focus op hydratatie voor en na de les essentieel. Bereid je dus goed voor op de yogales! En uiteraard luisteren naar je lichaam en goed je grenzen bewaken. Het kan voorkomen dat je je in het begin van duizelig en misselijk voelt, omdat je niet gewend bent aan de hitte. Neem de tijd, bouw het langzaam op en weet: yoga is geen wedstrijd.

Wist je dat….

Je met één Bikram Yoga les ergens tussen de 500 tot 1000 calorieën verbrandt?

Wat zijn de voordelen van Bikram Yoga?

Als je regelmatig Bikram Yoga lessen volgt, eventueel in combinatie met een andere vorm van yoga, zal je al snel ervaren wat de voordelen zijn:

 • Een soepeler en sterker lichaam
 • Betere conditie
 • Meer uithoudingsvermogen
 • Betere concentratie
 • Een zachte huid
 • Afvoer van afvalstoffen
 • Minder snel afgeleid
 • Betere nachtrust
 • Stimuleert vetverbranding
 • Ondersteunt spierherstel
 • Kan helpen bij afvallen

Voor wie is Bikram Yoga?

In principe is Bikram Yoga voor iedereen geschikt, alhoewel het wel wordt aangeraden om eerst wat ervaring op te doen met ‘gewone’ yoga. Het is fijn als je bijvoorbeeld al een keer een Hatha Yogales gedaan hebt, zodat je wat beter mee kan komen met een Bikram Yoga les. Voor mensen met een zittend beroep is dit een echte aanrader, maar voor mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen is het meestal minder geschikt. Als je fysieke of mentale klachten hebt of bepaalde medicijnen slikt, is het goed om voorafgaand aan de les even te overleggen of Bikram Yoga voor jou geschikt is. Door het fysieke element van deze yogavorm doen relatief veel mannen aan Bikram Yoga. Het workout aspect is voor hen vaak iets belangrijker dan voor vrouwen.  Maar in principe kan iedereen aan Bikram Yoga doen: jong, oud, man, vrouw, ervaren of beginner.