Yogavormen

Yoga Nidra

Yoga Nidra

Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen. We piekeren wat af ‘s nachts, gaan vaak te laat naar bed, vallen lastig in slaap door alle gedachtes die we toelaten, worden meerdere keren per nacht wakker, en staan vervolgens in de ochtend moe op. Gelukkig is daar Yoga Nidra, ook wel de yoga van de slaap genaamd. Deze vorm van yoga werkt stress verminderend en zorgt voor een betere nachtrust. Bij Yoga Nidra lig je alleen maar op je rug, in savasana, wat een diepe staat van ontspanning brengt en het gevoel dat je werkelijk bent uitgerust, zowel lichamelijk als geestelijk. Wat wil een mens nog meer? 

Wat is slaap yoga? 

Het was rond 1950 dat Satyananda Saraswati Yoga Nidra heeft ontwikkeld zoals wij dat vandaag de dag kennen en als yogavorm onder de aandacht bracht.  Hij ontdekte dat we als mensen in een stadium tussen waken en slapen kunnen zijn, waarin je niet echt meer wakker bent, maar ook niet slaapt. Als je deze staat van zijn bereikt, vloeit de spanning uit zowel je lichaam als hoofd weg. De stapsgewijze opzet van Yoga Nidra zorgt ervoor dat je, door constant de instructies te volgen, wakker blijft en geen gelegenheid krijgt om weg te zakken in een diepe slaap. Je begeeft je tijdens Yoga Nidra als het ware tussen ontspanning en halfslaap. Dat is anders dan een middagslaapje doen, waarbij je meestal diep wegzakt om vervolgens nog duffer wakker te worden. Yoga Nidra kan je zien als een diepe geleide meditatie waarbij je bewustzijn telkens tussen slapen en waken blijft. 

Yoga Nidra ten opzichte van andere vormen

Vergeleken met andere yogavormen doe je bij Yoga Nidra geen zittende en/of staande houdingen. Je doet wel een aantal fysieke liggende bewustzijnsoefeningen en ademhalingsoefeningen als start, maar verder lig je zo stil mogelijk op je mat in savasana, de laatste asana van vrijwel alle yogalessen. Je kan Yoga Nidra ook thuis doen, maar dan is het wel belangrijk dat je dit niet in bed doet, maar op een harde ondervloer, bijvoorbeeld op een yogamat. Het is een mooie manier om je dag af te sluiten en te doen voordat je naar bed gaat, waardoor je ontspannen gaat slapen en de volgende dag weer fris opstaat. 

Hoe ziet een slaap yoga sessie er uit? 

Terwijl je ligt, leidt een stem je door de verschillende fases van de oefening heen. Het gaat erom dat je je laat begeleiden en dat je volledig ontspant en niets doet. Je wordt je bewust van je lichaam, hoe elk lichaamsdeel voelt en leert om te gaan de vele gedachtes waar we allemaal weleens last van hebben. Even alle controle loslaten dus. Dat is voor velen van ons best een uitdaging, in een tijd waarin het vooral om doen en resultaat gaat. Door Yoga Nidra te beoefenen, bereid je je voor op een dieper niveau van bewustzijn en ervaar je wat het betekent om in meditatie te zijn. Daarbij vergroot Yoga Nigra je lichaamsbewustzijn. Eén ding is zeker: bij Yoga Nidra krijg je niet de gelegenheid om weg te zakken in een diepe slaap. En gebeurt dit toch? Dan kan dit een teken zijn dat je lichaam wat meer rust nodig heeft.

Wist je...

Dat 1 uur yoga nidra kan voelen als 4 uur slaap?

Sankalpa

In het Sanskriet betekent Sankalpa een intentie gevormd door het hart en de geest. Dit betekent in de praktijk dat je je focust op een specifiek doel, een keuze die je maakt, een besluit. Wat zou je graag willen, anders willen zien, veranderen? Sankalpa is een hulpmiddel dat bedoeld is om de wil te verfijnen en om geest en lichaam te concentreren en te harmoniseren. Tijdens Yoga Nidra neem je een positieve intentie mee, bijvoorbeeld dat je graag minder gestrest zou willen zijn.

De voordelen van Yoga Nidra: 

  • Ontwikkelt een verbeterd slaapritme
  • Minder slaap nodig/slaap inhalen
  • Betere concentratie
  • Meer energie
  • Werkt stressverminderend
  • Meer vreugde
  • Intuïtie ontwikkelen
  • Gezondheid en weerbaarheid verhogen
  • Meer focus en concentratie
  • Zelfinzicht en bewustwording

Voor wie is Yoga Nidra geschikt?

Yoga Nidra is in principe voor iedereen geschikt, en in het bijzonder veel mensen die slecht slapen, veel stress ervaren en balans missen in hun leven. Heb je behoefte aan een rustige yogavorm? Dan is Yoga Nidra zeker geschikt voor jou. Het is  een geschikte manier om opgebouwde spanning los te laten, een diepere ontspanning te ervaren en hierdoor beter te slapen. Het is een eenvoudige yogavorm, dus ideaal voor mensen die geen behoefte hebben om intensief fysiek aan de slag te gaan of even wat minder energie hebben. Je hoeft geen moeilijke yoga houdingen aan te nemen, want het is voornamelijk liggen.