Yogavormen

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga

Als je zwanger bent, verandert er veel in je leven. Dat niet alleen, ook je lichaam verandert. Er wordt bij een eerste zwangerschap na negen maanden niet alleen een kind geboren, maar ook een moeder en een vader. Door zwangerschapsyoga te doen, bereid je je zowel lichamelijk als geestelijk voor op de bevalling. Zwangerschapsyoga is hetzelfde als gewone yoga, alleen zijn de oefeningen aangepast aan een lichaam dat zwanger is. De houdingen tijdens de les zijn licht en niet inspannend, en helpen je om sterk en fit te blijven, en bereiden daarmee je lichaam voor op de bevalling. Zwangerschapsyoga zorgt ervoor dat je in je eigen kracht gaat staan, in contact blijft met je lichaam én je kind en dat je vertrouwen blijft houden, in jezelf en in je lichaam. 

 Yoga gaat over verbinding. De verbinding tussen lichaam en geest, maar bij zwangerschapsyoga ook tussen jou en je kind.

Als je zwanger bent, is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor je ongeboren kind. Dit vraagt om meer zelfzorg, andere keuzes, goed luisteren naar je lichaam, voldoende ontspanning en het leren (her)kennen van je grenzen, die tijdens een zwangerschap veranderen. Zwangerschapsyoga kan je hierbij ondersteunen, waarbij de yogahoudingen je helpen om je spieren, pezen en bindweefsel te ontwikkelen. Door zwangerschapsyoga voel je je mentaal sterker en leer je om meer vanuit overgave te leven, en de veranderingen te omarmen. Je leert te vertrouwen op je eigen oerkracht, je intuïtie en je eigen wijsheid. Het doel van zwangerschapsyoga is om je goed en liefdevol voor te bereiden op je bevalling.

Een zwangerschapsyogales: hoe ziet dat eruit?

Zwangerschapsyoga lessen zijn praktisch en bestaan uit het doen van aangepaste yoga- en ademoefeningen die gericht zijn op houding, ontspanning en overgave. Er is veel aandacht tijdens de les voor de ademhaling. Je leert ademhalingstechnieken om te ontspannen en om weeën op te vangen. Door hiermee te oefenen, kan je deze gebruiken tijdens je bevalling. Vaak is er ook aandacht voor houdingen om weeën op te vangen en leer je specifieke baringshoudingen. Uiteraard is er ruimte om contact te maken met je kindje en worden er meditaties gedaan. Door zwangerschapsyoga word je je bewust van je lichamelijke en geestelijke toestand en dat dit een impact heeft op je kind. We weten als vrouwen heel goed wat klopt en wat niet, ook als we zwanger zijn. Door de yoga leer je te vertrouwen op je eigen weten, wat je ook weer gaat helpen tijdens de bevalling en daarna, in je rol als moeder.  

Wanneer kan ik zwangerschapsyoga doen?

Sommige vrouwen kiezen ervoor om in de tiende week van hun zwangerschap te beginnen met zwangerschapsyoga. Dit kan zijn omdat ze veel last hebben van misselijkheid of omdat ze willen weten wat wel en wat niet mag tijdens een zwangerschap. De meeste vrouwen beginnen met zwangerschapsyoga tussen de twaalfde en zestiende week van hun zwangerschap. Je kan tot week 36 zwangerschapsyoga doen. Naarmate je zwangerschap vordert, kan je steeds meer last krijgen van verschillende kwaaltjes, zoals kortademigheid, pijn in je onderrug of instabiliteit in je bekken. Dan is het goed voelen wat jij nodig hebt en kan je eventueel in overleg met de yogadocent kijken wat voor oefeningen goed voor jou zijn.

Zwangerschapsyoga met je partner

Zwanger worden doen we zelden alleen. Het is ook mogelijk om samen met je partner zwangerschapsyoga te doen. Er worden ook zwangerschapsyoga partnerlessen gegeven, omdat veel vrouwen het fijn vinden om tijdens de bevalling gesteund te worden door hun partner. En veel partners vinden het fijn om van betekenis te zijn. Tijdens een partner les wordt er geoefend met ademhalen en hoe je de weeën kunt opvangen. Ook leren partners hoe je je vrouw kunt masseren tijdens de weeën. Ook worden er veel handige tips, adviezen en praktische informatie gegeven, met name over de bevalling. Is deze zwangerschapsyoga goed bevallen? Dan kan je na de bevalling altijd doorgaan met duo yoga voor koppels.

Voordelen zwangerschapsyoga

  • Vergroot je bewustzijn, met name van je lichaam
  • Contact met je baby
  • Soepeler lichaam
  • Trainen van specifieke spiergroepen
  • Voorbereiding op de bevalling
  • Het beter opvangen van weeën
  • Contact met andere (aanstaande) moeders
  • Meer vertrouwen in je lichaam

Meer ontspanning